This project for eighteen new urban townhouses was proposed for a site close to the cultural institutions and amenities of Cleveland’s prestigious University Circle district. The compact site plan features two stepped townhouse wings containing seven units each flanking a protected courtyard with a wide reflecting pool at its center. Each of the fourteen three-story townhouses features living room and master bedroom spaces which front this inner courtyard, with formal entries and entertaining decks below at the ground floor level. Along the site’s entry frontage, four additional townhouses are planned for a second phase of construction, completing a gateway “third wall” of the courtyard arrangement.

Each of the 2,800 square foot townhouses is provided with four exterior deck areas including a protected roof deck incorporating vertical helical wind turbines and a solar panel eave. Geothermal heating and cooling systems are to be utilized, and all storm water is to be retained on site for irrigation or water feature use. The townhouse exteriors are clad in locally-sourced Berea sandstone coupled with rain-screen wood product cladding and translucent glass channels.

In association with GREC Studio Chicago, Illinois